Ai auzit de Noam Chomsky?

Ai auzit de Noam Chomsky? Vai... ce ati facut fata asta?(vorbeam de fatza, fata sa faceti la voi acasa nu aici intr-un mediu public si pe site-ul meu). Revin, ce ati facut fatza (na, asa e bine?) asta de elev scos la tabla si intrebat de teoremele lui Kirchhoff? A...ati zambit?...bine geniilor, ia zpuneti-mi mie (cu "z" nu cu "s") ce zicea, de exemplu, a doua lege a lui Kirchhoff, aia care se referea la ochiurile de retea? Sa-mi sara ochii nene daca stiu, pe bune bre. Ochii aia de retea bineinteles. Acum, dupa cum stiti, pe langa bascalie mai facem si misto aici deci va enunt legea si maine va scot la tabla(stiu ca i se spune tableta mai piciule!). "De-a lungul conturului unui ochi de retea, suma algebrica a tensiunilor electromotoare ale surselor este egală cu suma algebrica a produselor dintre intensitatea curentilor și rezistenta totala de pe fiecare latură." Asaaaaa, uite cum s-a luminat fatza voastra...v-ati adus aminte din scoala definitia si nu l-ati mai pus pe conu google la cazne. Revin la Noam Chomsky. Conform stiintei noastre , nenea in cauza este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Are niste teorii foarte interesante legate de gramatica universala dar asta va voi da tema pentru studiul individual ca va stiu eu pe voi, fara o tema incepeti sa va apucati de politica si nu prea mai sunt locuri eligibile in Parlament. Si e pacat, ca si de acolo se putea manca, cat-de-cat o paine, mai neagra ca a voastra, dar ce vreti?, dar nu toata lumea poate manca cozonac.

Noam Chomsky mi-a atras atentia prin activitatile si luarile de pozitie politice critice la adresa unui guvern al unui mare stat mondial. (Pur intamplator e un stat care nici mie nu imi place, dar nu discutam aici problemele mele cu noua ordine mondiala). E binecunoscut Decalogul lui Chomsky, care, are aplicabilitate si la noi, e ca ....sa dau un exemplu, ca "O scrisoare pierduta" a lui Caragiale in care actiunea parca s-ar petrece in zilele noastre.(nu zic cu cine identific personajele dintre oamenii politici de azi ca nu e frumos). M-am intins la vorba si nu e bine ca poate plictisesc.A, sa nu uitati, maine va scot la ipad, cu legea 2 parca am zis. Cat priveste politica...gunoi alegi(bagi) gunoi scoti.(asta e prima lege a lui Kirchhoff care zice ca "suma intensitatilor curentilor (continui) care intra într-un nod de retea este egala cu suma intensitatilor curentilor care ies din acelasi nod", adica, conservarea energiei...sau a prostiei, dupa caz)... Iata decalogul.

1.Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate Pentru aceasta: Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional.
2.Poporul trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii Pentru aceasta: Inventeaza false amenintari, ori creeaza probleme grave, care ingrijoreaza real si angajeaza opinia publica, iar apoi ofera solutiile. Un exemplu: Favorizeaza insecuritatea cetatenilor, apoi guvernarea providentiala salveaza natiunea in temeiul legilor represive cerute de popor, cu pretul limitarii propriilor libertati democratice.
3.Poporul trebuie permanent pregatit pentru mai rau Pentru aceasta: Mecanismele propagandei „albe” (oficiala, integral asumata de guvern), „gri” (partial asumata) si „negre” (niciodata asumata) trebuie sa promoveze imaginea unui guvern in permamenta preocupat pentru ameliorarea conditiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. in acest fel, cel mai mare rau devine suportabil daca e administrat in portii anuale, conform unui program anuntat.
4.Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernele ii pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele sau Pentru aceasta: Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e prevenit si amanat.
5.Poporul trebuie sa aiba o gandire care sa nu-i permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte Pentru aceasta: Sa te adresezi oamenilor ca si cum ar avea cu totii o gandire infantila. in felul acesta, indrepti multimile spre un tip de gandire superficiala, naiva si cu predispozitie la intoxicari informationale.
6.Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si sa actioneze sub impulsul emotiilor Pentru aceasta: Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manipulat.
7.Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa-i ocupe timpul si sa-l demotiveze in atingerea unor idealuri superioare Pentru aceasta: Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tine cetatenii in ignoranta si a manipula opiniile colective dupa bunul-plac.
8. Poporul nu trebuie sa aiba acces la mijloace de informare completa, exacta, corecta si obiectiva Pentru aceasta: Sa incurajezi financiar acele mijloace de comunicare in masa care indobitocesc publicul si il tin legat de emisiuni si seriale vulgare, ce trag inteligenta in jos.
9. Poporului trebuie sa-i fie indus spiritul turmei Pentru aceasta: Sa stimulezi sentimentul individual de culpa, de fatalitate, de neputinta. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma si sunt usor de controlat.
10. Poporul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare Pentru aceasta: Sa apelezi la toate cuceririle stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. in acelasi timp, sa discreditezi aceste cunostinte prin mass-media, astfel ca poporul sa nu creada in mijloacele si strategiile statale de manipulare.