despre... Anton Pann
31.10.2021 10:58
Am avut o poezie azi deci e momentul acum să ne-amintim de Anton Pann, cel pe care Mihai Eminescu îl numea "fiul Pepelei, cel isteț ca un proverb".
Pe numele său adevărat Antonie Pantoleon Petroveanu, Anton Pann s-a născut în Bulgaria, ca fiu al lui Pantoleone Petrov, un căldărar din Silven, și al Tomaidei. În timpul războiului ruso-turc, din anii 1806-1812, mama sa, Tomaida, rămasă văduvă, a pribegit cu copiii în nordul Dunării, ajungând la Chișinău, unde Anton a devenit cîntăreț într-o biserică, iar apoi la București, unde s-a stabilit în 1812. Între anii 1826 și 1828 a fost profesor de muzică la o școală a Episcopiei din Râmnicu Vâlcea. S-a remarcat ca un deosebit poet, bun compozitor de muzică religioasă. Din 1828, revenit la București, a desfășurat o activitate de profesor de muzică și de tipograf, având propriul atelier în care au fost editate toate lucrările literare și muzicale. Anton Pann a fost și un interpret iscusit la cobză, lăută, chitară și la pianoforte, cîntînd în diverse momente, alături de tinerii boieri. Printre creațiile sale muzicale se numără compoziții orientale, romanțe și cîntece de lume, unele dintre acestea apărând în volumul "Poezii deosebite sau cîntece de lume".
Anton Pann a murit în ziua de 2 noiembrie 1854, la întoarcerea dintr-o călătorie în Oltenia, de unde contractase o răceală puternică. Este înmormântat la Biserica Sfântul Stelian din București, în apropierea casei sale. Anton Pann a fost cel care a pus pe muzică versurile poeziei "Un răsunet", scrisă de Andrei Mureșanu prin 1842, marș revoluționar ce avea să devină Imnul de stat al României, "Deșteaptă-te, române!". Vorbind despre poetul Andrei Mureșanu și despre poezia "Un răsunet" ( Deșteaptă-te, române!"), George Călinescu numește această poezie "Marseilleza română", iar pe Anton Pann îl consideră acel "Rouget de Lisle român", comparîndu-l cu ofițerul francez care a compus Marseilleza, imnul Revoluției Franceze la 1789.