Despre Karma_1
Prin karma este înțeles un concept filosofic-religios, prin care fiecare acțiune - fizică sau spirituală - are în mod inevitabil o urmare. Aceasta nu se manifestă neapărat în actuala viață. Azi vorbim despre karma. Hai sa detaliem impreuna ce inseamna asta: "Karma" înseamnă acțiune. Pentru a înțelege mai bine conceptul de karma, Swami Vivekananda în cartea sa, "Raja Yoga", folosește exemplul unei pietre aruncate în vid (unde forța gravitațională a planetelor nu există). Orice piatră arunci în acest mediu se va întoarce în cele din urmă la tine, cu un impuls (masă x viteză) egal cu cel pe care l-ai folosit pentru a o arunca. În același fel, orice acțiune se întoarce în cele din urmă, egal și in aceeași formă, la cel care a inițiat-o. Si in fizica avem principiul actiunii si reactiunii care zice cam acelasi lucru. Nu mai ofer meditatii de multa vreme la fizica dar o discutie particulara putem avea si espre ..."principii" fie ele si fizice daca doriti
De ce nu este acest concept evident pentru noi toți? Explicația yoginilor himalaieni este: "pentru că uităm". Uitam des, uitam mult, uitam lucruri importante completez eu explicatia. Si uitand, dam posibilitatea repetarii lor. Uneori, efectul acțiunilor din trecut se manifestă la un moment ulterior în aceeași viață, alteori se actualizează doar într-o viață viitoare, când condițiile sunt propice. Marturisiti-mi ca nu au existat momente cand ati avut revelatia unul deja vu in ceea ce priveste o persoana, un loc sau o actiune. Chiar și când se manifestă în viața actuală, noi am uitat de mult acțiunea respectivă. Și nici nu putem vedea întotdeauna legătura, pentru că ea nu este doar la nivelul fizic, material. Căile "Domnului" nu sunt întotdeauna ușor de înțeles. Este nevoie de o adâncă profunzime spirituală.
Chiar mai dificil este să poți vedea conexiunea cu o faptă dintr-o viață anterioară, mai ales când cei mai mulți dintre noi ne întrebăm încă dacă așa ceva chiar există.
Karma nu înseamnă neapărat ceva rău, și nu are decât o legătură extrem de vagă cu ideea creștină de "păcat". Pacat ca e...pacat... Nu este o pedeapsă. Este pur și simplu legea firii, unde ceea ce semeni, aceea culegi. Faptele bune se vor întoarce cândva la tine, la fel ca și cele negative. Depinde ceea ce proiectezi în viață, în fiecare moment.
Pe scurt, karma este un concept religios și filosofic prin care fiecare activitate, decizie fizică sau spirituală are o urmare obligatorie, pozitivă sau negativă. Intr-o alta explicatie care sa ne dumireasca cat de cat, ee este Karma? putem raspunde: Karma in limba sanscrita înseamnă „acțiune” si este echivalentul a ceea ce Newton a numit „fiecare acțiune trebuie sa aibă o reacție”, cum ziceam si mai sus. Atunci când gândim, vorbim sau acționăm, inițiem o forță care va acționa ca atare. Aceasta lege a cauzei si efectului nu acționează asupra noastră ca o forma de pedeapsa, dar ne ajuta in parcursul nostru pentru a evolua si a învață. Acum ca ati inteles aceste lucruri va propun sa vedem si care sunt LEGILE KARMEI, legi care îți pot schimba viața la 180 de grade daca le știi. Dar asta maine, in partea a doua a articolului aici de fata. Pana atunci, iubiti, faceti bine, ganditi pozitiv si toate astea vi se vor intoarce cu aceeasi intensitate.