Despre _ Walter Ghicolescu_1
Astazi vom vorbi si asculta Walter Ghicolescu, care face ce face si ajunge la sufletul celor care ii asculta compozitiile datorita vocii sale cu un timbru special. Profesor de matematica la Colegiul Tehnic de Marina Al. Ioan Cuza face parte din categoria folkistilor pe care ti-e imposibil sa-i treci cu vederea. Are o placere deosebita sa cante piese vechi, pe care nu le mai canta aproape nimeni, si crede ca lumea este atat de cuprinzatoare, incat e loc pentru toti sub soare (unde ati mai auzit voi asta?). Voi pigmenta acest articol cu muzica si vers pentru a-i da o culoare deosebita:
Valsul acesta din privirile noastre
E taina iubirii și-a nopții albastre,
Noi, printre stele...dansăm in zbor
Magic ne-nvăluie luna senină
Și în privirea ta cristalină
Mă pierd, fericit, până în zori. (TU-Eterna femeie,EU-Eternul bărbat - Versurile aparțin poetei Corina Herghelegiu) Walter Ghicolescu - Tu eterna femeie, Eu eternul bărbat
La intrebarea ce inseamna pentru el o zi pierduta, artistul spunea ca : "O zi pierduta inseamna ziua in care nu am pus mana pe chitara deloc. Eu sunt cu chitara mai mult decat ar trebui, dar mai putin decat imi doresc. O zi pierduta este cea in care omul de langa mine nu-mi zambeste. O zi in care nu am vesti de la prietenii mei, chiar prin intermediul retelelor de socializare. Poti sa razi facand haz de necaz vazand ce se intampla in jur si poti zambi in momentul in care descoperi ceva frumos in lumea aceasta gri."
Știu că mai trăiește undeva femeia
Ce-a iubit poetul blestemat.
Versul meu a spart acum tăcerea
Pentru care-atunci nu a cântat. (Pacat, versuri Eduard Zalle) Walter Ghicolescu : Pacat
Legatura dintre matematica si muzica? -- "Ne întoarcem la Cioran, el spus că din punctul de vedere al unui matematician, „perfecţiunea muzicii este comparabililă cu limita de la plus infinit". Dacă iei o partitură în mână e matematică pură, nu ai voie să pui o virgulă. În plus, matematica are muzica ei. Eu nu am reuşit să o înţeleg pe toată. Un matematician rus, Lobacevski, a spus că„ nu există domeniu al matematicii, oricârt de abstract ar fi el, care să nu-şi găsească aplicabilitatea în viaţa de zi cu zi. Până şi Eminescu în poeziile lui a folosit matematica."
M-ai condamnat să nu mai ştiu de tine
Şi am primit umil sentinţa ta
Şi-acum, când nici o veste nu mai vine,
Mă tem de tot ce s-ar putea întâmpla.
(Noaptea de adio, versuri Adrian Păunescu) Walter Ghicolescu - Noaptea de adio
-----------------------------------------------------
Cam atat pentru azi Despre _ Walter Ghicolescu . Maine vin cu partea a doua a acestui articol in care vor fi si alte piese probabil si voi incerca sa pun si versurile cantecelor propuse in acest articol. Maine deci vom avea doar poezie si muzica nealterata in niciun fel de prezenta textului CopilRau. Pana atunci bucurati-va de text, de vers si de muzica de aici. Cu drag, CR