Gabriel Dorobanţu-Hai vino iar în gara noastră mică

 
Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică" începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la tânărul interpret Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.
 
Dumitru Lupu, compozitor: “E o zodie, un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine. Şi are nişte pauze între cuvinte care lasă timp individului să se gândească: Când vine dimineaţa ... pauză şi ... Zorii îmi bat în pleoape ... pauză Ce crudă e trezirea ... când tu nu eşti aproape.”
 
"Cântecul s-a născut într-o sală de balet, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti şi a fost compus pe un pian dezacordat, pe un pian vechi, care asigura acompaniamentul exerciţiilor coregrafice din fiecare dimineaţă. Intr-o zi, nu mai ştiu ziua şi luna şi anul, improvizam ceva la pian, a intrat în sală actorul Florin Pretorian şi mi-a pus pe pupitrul pianului textul cântecului „Hai, vino, iar în gara noastră mică” şi imediat am cântat ceva... el s-a entuziasmat ca orice autor de versuri şi aşa s-a născut cântecul”.
 
"Hai vino iar în gara noastra mică" poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început. Şi nici nu trebuia să fie piesa lui, ci a femeii de care era îndrăgostit compozitorul Dumitru Lupu, Ileana Şipoteanu.
 
Melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1, la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu. Şansa ei a fost că s-a potrivit cu subiectul momentului, un incident la Căile Ferate din Braşov. Aşa se face că piesa a fost difuzată de mai multe ori în cadrul emisiunii, lucru neobişnuit la postul public de radio, care avea reguli stricte de difuzare.
 
Hai vino iar în gara noastra mică s-a cântat în numeroase limbi şi poate fi interpretată şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă. Şi este poate cea mai bună dovada că un cântec simplu, care poate fi fredonat uşor, ajunge mai repede pe buzele tuturor, indiferent de vârstă.
 
(Romania Regional)
 
 
Versurile piesei suna cam asa:
 
Când vine dimineața, și zori-mi bat în pleoape
Ce crudă e trezirea, căci tu nu ești aproape
Sunt ca o harpă tristă uitată într-o gară
Pe strunele iubirii te-aștept să vii diseară
 
Hai vino iar în gara noastră mică
Privește-mă, să vezi cât mi-e de frică
Alintă-mă și dă-mi curajul vieții
Sărută-mă, s-alungi umbra tristeții
 
Mă răscolește dorul ce l-ai lăsat acasă
Aș vrea să vin la tine, dar știu că nu-ți mai pasă
Și-atunci cu lacrimi calde mai umplu o călimară
Și-ți scriu pe-o amintire că te-astept diseară
 
Hai vino iar în gara noastră mică
Privește-mă să vezi cât mi-e de frică
Alintă-mă și dă-mi curajul vieții
Sărută-mă, s-alungi umbra tristeții
 
Hai vino iar în gara noastră mică
Privește-mă să vezi cât mi-e de frică
Alintă-mă și dă-mi curajul vieții
Sărută-mă, s-alungi umbra tristeții
 
 
Iar piesa, pe youtube o puteti asculta aici: