Ganduri zilnice

Nu aveam in plan articol azi, pe 15 februarie pe Blog. Dupa iuresul de ieri, dupa articolul foarte lung si greu, dupa poezie, minte si literatura, se cuvenea o pauza. Fiind trecut de miezul zilei si gasind pret de un oftat timp liber, am hotarat sa scriu si azi ceva cu neuronul odihnit pe jumatate. Si am ales o tema usor filozofica, cea de mai jos, din care sper sa puteti intelege ceva. La fiecare recitire mi se pare ca nu e ce trebuie, sau mai degraba ca nu e TOT ce trebuie. Astazi, printre mii de idei si amintiri avem aici "Ganduri zilnice". CR_dixit
 
 
"Măsura fericirii din viață ta depinde de calitatea gândurilor tale"- a spus Marcus Aurelius.
Suntem sau nu de acord, dar o minte care macina gânduri negative, adica d-alea de nemulțumire, de neiertare, de neacceptare, de ranchiună, de invidie, etc în mod logic nu are cum să genereze o trăire pozitivă și sănătoasă. Eu va zic si v-am tot zis de foarte multa vreme asta, dar cine sa m-asculte.
 
Partea extraordinară a fiintei umane, este că mintea cu tot ce inseamna ea, inclusiv totalul gândurilor noastre,  este sub conducerea voinței noastre, respectiv a capacității de a alege soiurile de gânduri pe care le va găzdui. Este un fel de liber arbitru pe care tu ti-l oferi tie-Dreptul de a alege. Aveti voie sa alegeti gandurile care sa va mangaie in viitorul apropiat. E greu de realizat asta, e lunecos, stiu, gandul "fuge" in toate directiile dar cu putina vointa se poate. Vorbesc de gandurile care inca nu au ajuns la receptor, pentru ca după ce le-ati primit "în gazdă", nu mai puteți decide nimic legat de efectele nefavorabile asupra minții și sănătății voastre. Gândurile noastre sunt ca niște semințe-ce semeni, aceia culegi, cum te comporti asa traiesti, cum bei apa asa te hidratezi, cum dormi asa visezi, etc.
 
Trebuie sa remarc faptul in acest punct, -- creierul, mintea, cred că de fapt nimeni nu alege răul care ii va afecta sănătatea și că vinovați sunt circumstanțele exterioare nefavorabile și semenii noștri, care ne fac răul. Voluntar dar de cele mai multe ori involuntar. Și acestea ne împing la o anumită gândire și ulterior la o anumita trăire. Observati ca va vorbesc despre notiuni gen "minte", "ganduri", "traire". O fac nu fara o motivatie clara. Mergem mai departe 
 
Am ajuns in zona in care este loc de un pic de discuție. Cine e de vina? Ce am afirmat mai sus legat de vinovati, este de fapt o mentalitate de victimă, care te imobilizează, care are o spoială subțire de adevăr, acoperind o mare minciună. Adica e o minciuna vopsita care sa faca bine EU-lui nostru vesnic "nu sunt eu de vina pentru asta!". Omul nu are capacitatea întotdeauna să influențeze circumstanțele exterioare și comportamentele semenilor săi, asta este indubitabil, dar, exista deci un dar, își păstrează până la capăt capacitatea de a alege cum sa reacționeze la ceea ce i se face. Principiul invatat la scoala, al actiunii si reactiunii nu functioneaza in aceeasi parametri fizici la capitolul asta. Ma veti intreba in funcție de ce factor se hotărăște reacția? Cum zice si titlul acestui articol, in funcție de gândurile găzduite zilnic. Si poate si de amintiri, de corelatii cu fapte sau evenimente petrecute undeva in trecut.
Suna bine teoretic, nu-i așa? - "am capacitate de a alege". Practic e mai greu. Sau imposibil in unele situatii. Hai sa vin tot eu cu o ultima solutie, cu o ultima salvare! Vreti? Cum ziceam, rămâne o soluție: vine week-endul si din fericire vine in fiecare saptamana, punctual in aceeazi zi! Si atunci simti ca iti fuge pamantul de sub picioare. Si... când iți fuge pământul de sub picioare, te poti agăța de cer!