Omagiu-Zoe Dumitrescu-Bușulenga
Astăzi se împlinesc 16 ani de la moartea criticului Zoe Dumitrescu Bușulenga (5 mai 2006) – Maica Benedicta
Zoe Dumitrescu Bușulenga s-a născut pe 20 august 1920, la București, fiind fiica juristului Nicolae Dumitrescu și a Mariei Apostol, filolog.
În copilărie, a fost învățată să meargă la biserică, bunicul matern fiind preot. Într-un interviu povestea că, înainte de a intra în sala de clasă la Școala de la Pitar Moș mergea la capelă să spună Ave Maria și se împărtășea în fiecare post.
Zoe Dumitrescu a absolvit Școala Centrală din București, apoi a făcut studii muzicale intensive, se pregătea la pian și vioară și își dorea să dea admitere la Conservator. Pentru că s-a îmbolnăvit de tuberculoză, profesorul Marius Nasta, cel care o trata, i-a explicat categoric că nu va avea cum să își continue pentru moment studiile muzicale și i-a sugerat să se orienteze spre o profesie mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic. Așa că tânăra a ales să facă studii juridice și filologice, la fel ca părinții săi.
Între 1948 și 1971 a parcurs toate etapele universitare, de la asistent, lector, conferențiar și profesor universitar în 1971, devenind șef al Catedrei de Literatură Universală și Comparată în 1975 la Universitatea din București.
Ca să poată pleca în străinătate, Zoe Dumitrescu Bușulenga va primi propunerea de a deveni membră a Partidului Comunist. Speriată de această perspectivă, merge la părintele Nicolae Mateescu de la Biserica Visarion căruia i se va spovedi și care îi va spune că intrarea în PCR nu e un păcat.
Din 1973 a devenit directoarea Institutului de Istorie și Teorie Literară George Călinescu din București. Zoe Dumitrescu Buşulenga a fost unul dintre cei mai mari eminescologi, între 1964 şi 1989 publicând patru volume fundamentale despre opera lui Mihai Eminescu.
Profesoara a fost membră a Academiei Române și a unor importante institute culturale europene, dar după 1989 a ales să se retragă treptat din viața publică.
În 1975, povestea Zoe Dumitrescu Bușulenga, buna ei prietenă Valeria Sadoveanu, ultima soție a lui Mihail Sadoveanu, căreia îi fusese luată casa din Neamț după moartea scriitorului, s-a mutat în apropierea Mănăstirii Văratec, unde a organizat un cerc literar informal și un grup ortodox de rugăciune. În fiecare vară timp de zece ani, până în 1985, când Valeria avea să moară, Zoe Dumitrescu Bușulenga venea la Văratec unde avea să-i cunoască pe părintele Bartolomeu Anania, pe Lily Teodoreanu, sotia lui Ionel Teodoreanu, cu care s-a împrietenit, pe Profira Sadoveanu, pe dirijorul Horia Andreescu, pe pictorul Horia Bernea.
În 2002, la puțin timp după ce avocatul Apostol Bușulenga, soțul ei timp de 45 de ani, a murit, Zoe Dumitrescu Bușulenga s-a retras la Mănăstirea Văratec. S-a călugărit sub numele Maica Benedicta, după ce a îmbrăcat haina monahală la Mănăstirea Petru Vodă de lângă Piatra Neamț, iar slujba de tundere în monahism a fost oficiată de părintele Iustin Pârvu.
Zoe Dumitrescu Bușulenga a murit pe 5 mai 2006 și a fost înmormântată la Mănăstirea Putna, așa cum și-a dorit.
Cateva reflectii puteti (re) citi aici: