Pastila de weekend_19mar22-Frica

In pastila de astazi vreau sa vorbim despre Frica. Frica - hai sa vedem ce putem spune:
Nicollo Machiavelli spunea la un moment dat "Cine controlează mintea oamenilor ajunge sa le stăpânească sufletele". Am inceput cu acest citat deoarece mi s-a parut ca fiind "pe subiect"
 
Frica este o emotie primara, care ne poate paraliza si bloca in orice activitate. Esentiala in supravietuirea umanitatii, in societatile moderne frica s-a transformat in anxietate, atacuri de panica sau fobii. Poate fi rezultatul unei traume sau poate aparea in relatie cu o situatie abstracta. Frica se manifesta la nivel biochimic si la nivel emotional, fiind fie un raspuns natural si sanatos in fata unei situatii care-ti pune ceva drag in primejdie, fie o reactie irationala si necontrolata care pune stapanire pe tine si te face sa vezi pericole peste tot. Frica poate fi asimilata, invatata deci, prin experiența directă cu o amenințare, dar poate fi învățată și prin mijloace sociale, cum ar fi avertismentele verbale sau observarea altora. Să ne amintim în copilărie, vocea părinților care ne spunea să nu ne apropiem de priză sau de aragaz. Deși pericolul era real, deseori părinții au ales să însoțească mesajul de iluzia unui pericol mai mare decât real, gândindu-se că "dacă îi e frică nu o să facă". Sau alte lucruri sedimentate din copilarie. Să nu uităm nici reacția ulterioară dacă eram surpinși într-o situație cu potențial periculos. Reacțiile lor fizice vizibile, agitația, schimbarea tonului, toate au avut un ecou în noi. Temerile lor deseori ne modelează și, mai târziu, ajungem să le adoptăm. Cam asta e frica primara, frica "invatata", mostenita biologic, daca imi este permis sa folosesc expresia asta. In concluzie putem spune ca aceasta stare s-a creat ca rezultat al dezaprobării exprimate de părinții noștri de fiecare dată când facem ceva ce nu le plăcea sau pe care nu îl așteptau de la noi. Ca urmare a faptului că nu eram pe placul lor, ei deveneau furioși și nu își exprimau dragostea și aprobarea de care aveam atâta nevoie în copilărie. si aparea frica de a nu gresi sau de a nu fi respins.
 
In societatea noastra curenta, unde nu mai sunt amenintari potential-periculoase la tot pasul, frica este cel mai adesea generata de minciună. Adevărul te face sa înțelegi cine ești, de unde vii și încotro te duci. A crede Adevărul înseamnă să fii eliberat de nevoia de a controla și de putință de a fi controlat. "Veţi cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi." (Marea Carte).
Când te vindeci de frică, începi sa te vindeci de multe boli.
 
Adoptati si incurajati Adevarul.... Fara...Frica!!!