Pastila de weekend_02apr22-Frica_2
02.04.2022 10:55
Am scris pe 19 martie o parte a acestui articol pe care il puteti reciti aici : Pastila de weekend_19mar22-Frica . Continui azi sa va fac "capul mare" pe tema asta si sa va... infricosez. Nu e chiar asa, nu stati speriati. Doar... stati. Stati si cugetati, la ce va era gandul? Deci despre frica si frici in continuare
Frica este "regina" nedorită a vremurilor noastre. Natural si in anumite conditii ea poate fi benefica si de ajutor pentru noi. Frica care ne ferește de un pericol imediat, este protectivă și bună. Nu toate fricile sunt bune insa. Exista, din pacate si frica cronică, frica de durată care este toxică pentru organism si "de speriat" pentru noi. V-ati sufocat vreodata de frica? Ati respirat mai sacadat sau mai retinut din cauza asta? Deci stiti despre ce vorbesc acum. Frica, ca și curajul, este contagioasă. Adica se ia de la unul la altul. Sau se da, dupa caz. Nu exista vaccin pentru asta si nici spalatul des pe maini nu cred ca ajuta prea tare. La dat sau la luat!
Frica este iratională. Este foarte greu sa demonstrezi unui om care se teme că motivele fricii sunt insuficient justificate sau nejustificate. Si poate asa si sunt dar el, acea persoana guvernata de frica nu va reusi sa isi depaseasca starea, conditia. Frica începe în mintea noastră și se materializează în organismul nostru. Era destul de rau daca se intampla invers. Invers... mda, este o noutate pentru voi? Pai tocmai despre asta vreau sa vorbesc in continuare. Ca o veste proastă (sau poate ca este vestea bună!?... mai studiem impreuna) frica este cel mai frecvent asociată cu stările de lucruri exterioare nouă și pe care nu le putem controla sau sunt lucruri noi, ne mai expermentate de noi, lucruri despre care nu stim "cu ce vin" dupa dansele.
Ce putem face sa scapam de frica? Sau macar sa scapam de teama ca am putea intra in spirala fricii care se poate amplifica tragandu-ne tot mai jos. Pai in primul rand este important să fim raționali. Sa fim constienti de faptele si trairile noastre. Este important să ne începem ziua cu un timp liniștit, fără grabă, în care să ne facem "setarile" potrivite si sa purcedem la un reboot rapid (adica restart d-ala ca la windoze) daca nu ne place ce vedem in oglinda. "Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai important din tara?". E bine sa cautam sa dormim suficient. Nu doar pentru a combate frica sau starile de anxietate. Ci si ca sa ne dam posibilitatea sa visam. Mai mult, mai bine, mai colorat (stiu Doamna, nu am predicat in ultima propozitie, e licenta poetica). Este la fel de important să facem pauze deliberate în care sa respiram adânc. Unde am mai auzit/citit eu asta?: "respira!, respira!!". E buna indicatia asta. Creierul consuma 20% din necesarul de oxigen al organismului și când suntem stresați respirăm mult prea superficial. Sau sunt si alte "conditii" cand uitam sa respiram, situatii pe care nu le amintesc aici pentru ca nu fac obiectul pastilei de azi. Este important să bem suficienta apă, pentru că o proporție destul de mare a organismului nostru este apă. Voi beti apa? Din pahar, din sticla sau din causul palmelor? Este important să ne punem deoparte zilnic și săptămânal timp de odihnă. Deci pe langa somn e buna si odihna. Activa, pasiva fiecaruia dupa munca tuturor dupa posibilitati. Putem combate frica (de orice) si daca ne păstrăm implicați în relații. Implicati si activi.(aici pasivul nu isi mai are rostul). Este important să ne uităm "în sus", când în jos am pierdut controlul. Macar daca luam "dojana" sa o faca cineva "de sus", ca de cei de jos suntem satui de cate ori i-am curatat striviti de pe bocanci. Mai sunt multe sfaturi insa nadajduiesc ca veti mai descoperi si voi singuri cate ceva pliat pe domeniu in speta. A, sa nu uit! Este important sa ne facem o listă a sarcinilor, a căror bifare pe rând sa aduca productivitate și satisfacție. Ce v-a placut mai mult? Productivitatea sau satisfacția? Ce v-a placut mai tare? Satisfacția sau productivitatea??
Cam atat cu pastila de azi. Greu de inghitit? Stati sa vedeti ce urmeaza in urmatoarele sambete!
Elisabeth Elliot spunea ca "Frica apare atunci când ne imaginăm ca totul depinde de noi" . Și... multe nu depind de noi, completez eu ca un CopilRau ce ma aflu printre voi. Și asta este bine. Ca nu depind de Noi, ca ma aflu printre Voi, ca Ei au frica-n oase.....! Este bine!
PUNCT!!!