Pastila de weekend_27aug22-Greseala

In pastila de azi vom vorbi despre... Greseala. Din motive obiective care nu tin de neaparat de persoana mea, voi fi mai scurt decat de obicei. Mai scurt dar la fel de cuprinzator. Nu voi face apropieri cu lucruri cunoscute, nici de oameni stiuti, nu voi emite teorii si nu voi starni emotii cu pastila de azi. Doar "voi gresi" scriind despre Greseala. Restul apreciati voi. CR_

Să faci o greșeală este rău. Este un lucru rau, cu asta suntem toti de acord de la inceput. Cand gresesti simti acea zguduire enervantă bruscă pe care o simți când ratezi de la 11 metri, (zguduirea si ratarea de la 11 m este periculos sa fie intalnite in aceeasi fraza) sau senzația de scufundare pe care o ai când obții un F la un test, sau un 5 la un extemporal cum era in vremea cand 5-ul era mai mulr decat o nota de trecere. Atunci chiar trebuia sa stii pentru 5-ul ala, 6 era nota prostului (le-am incercat pe toate), s.a.m.d. Revenind la subiect, aceste sentimente pot fi enervante sau dureroase, dar fac parte din ceea ce face creierul tău pentru a te face să reușești în viitor. Nu e bine sa gresesti dar clar ca esti un mare dobitoc daca in aceleasi conditii repeti aceeasi greseala. Adica mai dezasamblatule intelectual, daca nici din greseli nu inveti, atunci din ce? Hai sa o luam sistematic cu acest subiectul si sa ne...afundam (ca sa nu zic introducem) un pic in istorie!

In trecutul foarte "trecut" o greșeală, ar fi putut însemna răni sau moarte pentru strămoșii noștri îndepărtați care au trăit în sălbăticie, "vânând vânatul" și evitând prădătorii. Creierul strămoșilor noștri a trebuit să-i ajute să învețe din greșelile lor, pentru ca rasa umană să poată supraviețui. Daca ei au putut sa intete din greseli, tu trotinetistule de ce nu ai putea. Neputinta ta se mai numeste im...putinta. O funcție importantă a creierului este aceea de a încerca să prezică viitorul. Functia asta le lipseste insa multora. Aceasta include modul în care ne putem schimba acțiunile în viitor, pentru a evita să facem aceleași greșeli. Ramane valabil ce am zis mai devreme despre lipsa. Înțelegerea modului în care creierul detectează și face față greșelilor este, prin urmare, importantă pentru înțelegerea modului în care funcționează creierul și a modului în care învățăm. Creierul in general, pentru a se proteza, functioneaza si adopta calea minimei rezistente. Cate numere de telefon mai aveti memorate? Pe-al vostru, ala de pe cartela aia pe care o folositi cand si cand, il mai stiti? Pai... ce va spuneam eu?

Tragem (tragem sa fie...) concluzia la aceasta pastila si apoi vin cu 2-3 sfaturi pe tema curenta, iar dupa va las sa mergeti sa luati pranzul, ca a venit the lunch time, parca asa se zice doamna teacher, nu?

A face greșeli poate fi uneori enervant și frustrant. Eu cred ca este de fiecare data asa dar "las loc de buna ziua in sufletele voastre". Cu toate acestea, este foarte important pentru noi să învățăm din greșelile noastre, astfel încât să ne putem corecta răspunsurile și să facem lucrurile diferit data viitoare când ne aflăm în aceeași situație. Creierul este foarte sensibil la greșeli și produce un anumit tip de activitate electrică atunci când facem greșeli, numit ERN. (am citit si eu ca nu sunt chiar atat de destept). Acest semnal de eroare apare înainte să ne dăm seama de greșeala noastră si devine mai puternic pe măsură ce îmbătrânim. Dar nu va grabiti sa ajungeti batrani, mai bine incercati sa eliminati greselile la varsta voastra cotidiana, pamanteana. Si acum sfaturile si apoi terminam, ca mi-e foame de Eliade care abia ma asteapta cu copertile deschise catre mine.

Cand sau daca gresesti folosește prima șansă pentru a îndrepta lucrurile. Trebuie sa faci asta din prima secunda. In cazul asta timpul extrapoleaza si modifica perceptia corecta a lucrurilor, a faptelor, a intamplarilor. De cele mai multe ori o greseala a ta provoaca durere cuiva, unei persoane sau unui colectiv. Durerea poate face oamenii să meargă mai departe cu viața lor insa cu sufletul aplecat spre pamant.
Relațiile intraumane pot fi o sursă de mare bucurie, dar, în același timp, pot fi motivul frângerii inimii persoanei dragi. Cu o greseala. Doua, trei...., mai completati voi lista. Uneori, cu bună știință sau fără să știm, putem să-i rănim. Când cineva simte inima frântă, nu mai vede valoarea în acea relație. Totul cade in delizoriu, acumularile pozitive palesc (da, e corect, pot exista si acumulari negative), valoarea scade iar maratonistii relatiei obosesc. Maratonistii..., adica cei cu fuga. Dacă cu prima ocazie îți recunoști greșelile și încerci să te revanșezi cât poți, oamenii ceilalti simt că sunt prețuiți si ca ție chiar îți pasă de durerea lor. In acel moment sunt mai multe șanse să se împace, sa se repare ce a fost. Dacă insa lași problema aparuta nerezolvată prea mult timp, oamenii se simt in final nedoriți, neapreciati si ne la locul lor și pot decide să meargă mai departe. DA, dar singuri!!
Dacă ai făcut o greșeală, nu-ți lasa prea mult timp să o rectifici. Priveste in ochi, vorbeste, regreta si cere iertare sincer. Sincer, da? Cu cât o rezolvi mai repede, cu atât sunt mai mari șansele pentru un rezultat pozitiv. Iar pozitivi vrem sa fim cu totii, mai putin cei care-si fac din motive numai de ei stiute PCR-ul.

Asta a fost "greseala" de azi. Va pup pe termometru. Vaaai, dar fierbinti sunteti! Si eu la fel. La mine sunt 33 grade Celsius cand va scriu! CR_dixit