Pastila de weekend_12nov22-Schimbarea_2
12.11.2022 23:02
Am promis sa nuantez putin opinia din pastila de saptamana trecuta acolo unde mi s-a reprosat ca am fost prea virulent in exprimarea adevarului. Pastila de weekend_05nov22-Schimbarea . Imi cer scuze daca am julit genunchii sufletului cuiva cu aprecierile mele de atunci dar adevarul este unul singur, la fel cum si schimbarea este una singura si reflexia ei in desfasurarea ulterioara a evenimentelor este sigura, certa. In pastila de azi vom vorbi tot despre schimbare, empatie, fapte, adevaruri si schimbari. CR_
Fiecare din noi credem (în cea mai mare parte a timpului) că vedem lucrurile așa cum ele sunt și că suntem de partea corectă a realității. Fiecare. De aceea avem conflicte. Avem conflicte sau "mustrari de constiinta" ca nu generam conflicte.
Ceea ce este surprinzător și... derutant in acelasi timp, este ca lumea în care ne mișcăm reflectă ceea ce noi suntem. Aceasta nu este o chestiune de "modă motivaționala", (va place termenul made in CopilRau?) ci este mediată neurologic prin "neuronii oglinda" descoperiți în 1996 in cadrul unui experiment stiintific. Definitia aproximativa a acestora ar fi:"Celule nervoase care sunt capabile să implementeze un anumit program în propriul corp, dar care sunt și ele activate atunci când observă sau empatizează în alt mod cu executarea acestui program de către un alt individ". Aceşti neuroni oglinda ne ajută să realizăm un soi de simulare într-o realitate virtuală a acţiunilor celeilalte persoane, astfel încât să putem da un înţeles comportamentului altor persoane, să le înţelegem felul de a gândi, de a simţi, să le intuim acţiunile şi să empatizăm cu ei. “Suntem extraordinare creaturi sociale. Supravietuirea noastra depinde de intelegerea actiunilor, a intentilor si a emotiilor celorlalti. Iar neuronii oglinda ne ingaduie sa pricepem intentiile altora nu prin intelegere conceptuala, ci prin simulare directa. Prin A SIMTI, nu prin A GANDI”, spunea Giacomo Rizzolatti, initiatorul experimentului amintit mai sus. Cu toate astea, eu CopilRau, as mai putea sa adaug ca intuiția nu este totul. Acolo unde ea eșuează, rațiunea trebuie să vină în ajutor. Ratiunea da? Adica creierul, Mintea, adevarurile decelate de simturile noastre si prin experienta fiecaruia. "Nu e asa cum se vede, nu a fost asa cum ai auzit, nu e asa cum pare!". Ati intalnit (si voi) astfel de opinii? Eu da! Astea toate trec in sfera ratiunii, nu mai sunt simple produse ale intuitiei. Sunt adevaruri, sunt fapte, sunt schimbari. Si culmea...sunt proiectia adevarului tabarat peste noi.
Chestiunea este că, exact în același fel în care fiecare îl percepem pe celalalt, înainte de a apuca sa zică ceva, suntem percepuți și noi. Altfel spus: ai nemulțumire în interiorul tău (și consideri că o ai din motive juste), nemulțumire vei transmite în exterior, chiar dacă nu ai vrea sa transmiți asta. Și în următorul pas asta se va reflecta spre tine înapoi, ca un ecou.
"Omul vede în lume ceea ce poarta în inima sa" (Goethe). Dau apa la moara detractorilor mei cu acest citat. Ca sa continui si sa dau satisfactie nu mai pot sa zic decat ca.... : Schimbarea începe întotdeauna cu mine.
Ca sursa de documentare si invatare am avut cartea lui Joachim Bauer, Why I Feel What You Feel. Nu m-am mai lungit sa vorbesc si despre empatie, poate facem intr-o sambata o pastila dedicata doar pentru asta. Sau poate nu. Cert este ca, probabil stiti, sau daca nu aflati acum ca: In viata singurul lucru cert este... schimbarea. Iubiti, acceptati-va si doriti schimbarea. In bine insa! Schimbarea este catalizatorul progresului pana la urma, nu-i asa? Hai ca am dres-o acum la sfarsit! CopilRau_dixit