Reflectii de autor_Increderea_2
Prima parte a acestui articol va poate enerva daca deschideti linkul urmator: Reflectii de autor-Increderea_1 . Daca mouse-ul sau touch-ul vostru nu functioneaza puteti citi direct articolul de fata, iritarea fiind garantata. Abia acum vad ce am scris - "touch". Si incercam sa fiu cuminte si sa ma refer la deget, doar la degetul de pe ecranul smartphone-ului. Vorbeam in articolul precedent despre elementele de baza ale increderii. Vedeti daca nu v-a mancat in ... deget sa dati click?, acum nu stiti despre ce vorbesc. Dar vedeti voi in continuare. Hai, gata cu fotosinteza, cu toate ca e buna si clorofila la ceva, si hai sa devenim seriosi. Deci partea a doua despre incredere.
Am identificat la repezeala sase elemente de bază ale încrederii. Le trec in revista asa cum imi vin in minte, ordinea lor fiind aleatorie.
Fiabilitate și fidelitate: o persoană sau un grup care este fidel cuvântului dat și își îndeplinește angajamentele asumate încurajează încrederea. Si ceilalti te privesc cu drag.
Transparență: Oamenii sunt îngrijorați de necunoscute și tind să presupună ce este mai rău atunci când nu sunt informați despre o nouă dezvoltare. Atunci cand nu stiu pun cap la cap informatiile existente si increderea se macina. Mai bine un adevar crud decat o minciuna candy, colorata dar cu picioare scurte. Atunci când conducerea se întâlnește în secret sau nu împărtășește informații importante, membrii echipei pot deveni cu ușurință neîncrezători. Pe de altă parte, atunci când oamenii își împărtășesc gândurile, sentimentele și considerațiile sau când o organizație, de obicei prin liderul său, le spune membrilor săi ce se întâmplă, toată lumea știe unde se află și încrederea poate înflori. Si ceilalti te privesc cu intelegere.
Competență: Acesta este un alt element care este esențial pentru construirea încrederii. Dacă crezi că o persoană, un lider sau o organizație nu este capabilă să facă ceea ce ar trebui să facă, nu poți avea încredere în ei. Prin urmare, chiar și atunci când o persoană are o inimă bună sau intenții bune și ne place de ea personal, nu ne poate câștiga încrederea dacă nu este capabilă să facă ceea ce promite. Si ceilalti te vor privi fara suspiciune.
Sinceritate, autenticitate și congruență: Lasand la o parte faptul ca "v-am spart" cu termenii astia argumentez ca oamenii pot simți adesea când cineva spune ceva care nu este aliniat cu ceea ce simt în interior. In traducere acadmica hai sa o numim minciuna sfruntata. Când un lider este nesincer sau neautentic, oamenii nu cred ce spune el sau ea. Un lider care spune un lucru, dar care acționează diferit nu este congruent. De exemplu, este greu să crezi pe cineva care spune că vrea să asculte, dar nu îți oferă șansa de a vorbi, sau pe cineva care spune că este îngrijorat de oameni, dar pare să aibă un plan de a concedia oameni. Oamenii pot crede că își pot ascunde adevăratele sentimente sau contradicții, dar alții pot detecta rapid o lipsă de sinceritate sau congruență. Atunci încrederea este erodata. Si ceilalti te vor privi sincer.
Corectitudine: Unii oameni se comportă ca și cum nevoile și dorințele altora nu ar fi importante sau nu ascultă sau respectă cu adevărat ambele părți. Încrederea nu poate crește într-o relație în care este vorba despre o singură persoană sau într-un loc de muncă în care toată energia este concentrată asupra companiei sau liderului. Si ceilalti te vor privi cu respect
Deschidere și vulnerabilitate: Dacă o persoană nu spune niciodată că greșește și își cere scuze sau își recunoaște greșelile, alte persoane nu se simt confortabil să nu fie de acord cu ea sau să-și împărtășească propriile gânduri. Un lider care "nu greșește niciodată" pe langa faptul ca e prost ca tolomacu', nu primește niciodată adevărul de la alții. Cu toate acestea, scuzele în timp util sau recunoașterea faptului că ați greșit este o armă puternică pentru a construi sau a reconstrui încrederea. Si ceilalti te vor privi cu iubire
Toate aceste calități contribuie la gradul de încredere pe care oamenii îl au unul față de celălalt. Dacă simțiți o schimbare a încrederii într-o relație, este util să evaluați prezența sau absența fiecăreia dintre aceste șase calități. Acest lucru vă permite să descoperiți ce lipsește în relație și să găsiți modalități de a restabili încrederea daca se mai poate face asa ceva. Pentru a construi sau a reconstrui încrederea, un lider trebuie să deschidă conversația despre gradul în care fiecare dintre cele șase calități este prezentă și să fie deschis să audă ceea ce simt, observă și au nevoie alții. Desigur, liderul va avea nevoie de o oarecare încredere în ceilalți pentru a începe acest proces.
În mod similar, este nevoie de curaj într-o relație de familie sau personală pentru a aduce la iveală pierderea încrederii și pentru a cere unei alte persoane să-și modifice comportamentul. Acest lucru poate duce la învățarea că trebuie să vă uitați și la propriul comportament. Încrederea este o stradă cu două sensuri, construită de comportamentul fiecărei persoane din relație. Numai ca, de cele mai multe ori unul sau altul intra constient "pe sens interzis". Tot ei cred ca au mereu, in orice conditii, dreptul la "obligatoriu inainte".
Hai sa vorbim pe final si despre un lucru in care eu, personal nu cred: Restabilirea încrederii care a fost pierdută sau ruptă! Încrederea este adesea pierdută atunci când ne simțim răniți de acțiunea altuia și credem că această acțiune (sau inacțiune) a fost intenționată. Dar împărtășind sentimentele noastre cu persoana care ne-a rănit, am putea începe să vedem lucrurile diferit și să realizăm că intenția lor nu a fost ceea ce ne-am imaginat. Daca ai cu cine...daca nu... nu. Oricine merita a doua sansa.... daca..."merita". Acest lucru poate repara rapid breșa pe măsură ce neînțelegerile sunt dezlegate și comunicarea se adâncește. Poate fi dificil să inițiezi o astfel de conversație. Trebuie sa avem în vedere in acest punct si tendința de a ne retrage atunci când ne simțim răniți. Totuși, o persoană care este capabilă să facă acest lucru va descoperi că este mai rar rănită in limbaj cotidian asta insemnand ridicarea scuturilor de aparare.
În același mod, dacă simțim că am făcut ceva pentru a pierde încrederea altuia, îl putem căuta pe celălalt și sa ne întrebăm reciproc "de ce" si sa discutam despre ce s-a întâmplat. Cateodata este de preferat sa ne aratam vulnerabilitatile, lucru care poate duce în cele din urmă la o mai mare încredere, deoarece cealaltă persoană simte că propria vulnerabilitate și nevoi ii sunt respectate. Dinamica încrederii este delicată în relațiile importante, iar pierderea încrederii poate fi costisitoare – nu numai din punct de vedere psihologic, ci și financiar și din punct de vedere al muncii și al mijloacelor de trai. Hai ca v-am bagat si in relatii economice, intre fortele si mijloacele de productie. Ceea ce este util de reținut este că încrederea este un schimb continuu între oameni și nu este statică. Încrederea poate fi câștigată. Se poate pierde. Și poate fi recâștigata in anumite cazuri pur izolate in opinia mea.
La sfarsit hai sa povestim un pic si despre sinceritate. Ca tot v-am promis in prima parte. Si culmea..., aceasta "sinceritate" mai are si legatura cu subiectul reflectiilor de autor de luna asta. Sinceritatea nu izvorăște dintr-un singur act, ea este sedimentata si evidentiata fie prin cuvinte, fie prin fapte. Esența sincerității este a fi autentic. A fi TU adica. Când ești sincer, ești credibil. Credibilitatea este fundamentul pentru construirea încrederii în orice relație. Si uitati cum se face legatura cu increderea. Când alegerile pe care le facem în interacțiunile noastre sunt făcute cu sinceritate, atunci relația înflorește, indiferent de tipul ei. Cu toate acestea, in cazul când acțiunile provin din motive sau motivatii mai puțin onorabile, mai putin oneste, mai putin sincere, atunci relația poate fi rănită. Ranita rau, cu sangele la vedere. Curge sange deci si cum sangele este esenta vietii, fara el... relatia moare. Mai devreme sau mai tarziu in absenta increderii, relatia moare.
Asta e esenta acestui articol. Am tras si concluzia finala deci pot incheia. Hai sa aveti zile senine si cu mine. Aici pe site, desigur. CR_dixit