Sfânta Irina

Cum numai pe aici puteti afla lucruri inedite, nestiute si interesante vreau sa va spun ca in această zi, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfânta Mare Muceniță Irina și pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin-ortodox, pe data de 5 mai. Hai, recunoaste-ti ca "stiati si voi" asta! Dar hai sa vedem mai departe cateva repere ortodoxe si mitologice legate de Sfânta Irina!

Potrivit credinței ortodoxe, Irina s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea. Aceasta era fiica regelui Maghedonului, Licinius, iar pentru că era păgân, tatăl ei îi pusese numele de Penelope.

Incă de când era doar o fetiță, ea era de o frumusețe ieșită din comun, motiv pentru care tatăl său a vrut să o protejeze și a crescut-o izolată într-un turn păzit al palatului său pentru ca nu cumva să fie influențată de credința creștină, care se răspândea cu repeziciune și în Persia. Împreună cu ea stăteau, pentru a o sluji, alte treisprezece fecioare frumoase, o învăţătoare cu numele Caria şi Apelian, un bătrân înţelept.

Sfânta Irina și-a închinat viața lui Iisus Hristos și a refuzat toți pețitorii prezentați de tatăl său. Însă, pentru că nu a dorit să renunțe la credința în Hristos, Sfânta a fost aspru chinuită și torturată. După ceva vreme, Mucenița Irina a părăsit orașul, însoțită de șase oameni, între care fostul ei profesor, Apellian.

Sfânta Mare Muceniță Irina este considerată ocrotitoarea căsătoriților și a celor care vor să se căsătorească.

Despre semnificatia numelui pot spune ca Irina este un prenume feminin care provine din grecescul Ειρήνη (Eirene), numele zeiței păcii în mitologia greacă. Numele de "Eiran" sau "Elre na" erau populare în Grecia Antică, acestea având o semnificație clară deoarece erau derivate din substantivul "eire ne" care înseamnă "pace". În mitologia greacă, "Eire ne" era una dintre cele trei fiice ale lui Zeus si ale lui Themis, care ocroteau natura și păzeau locașurile cerești din Olimp. Zeița Eirene era extrem de popular în rândul grecilor și al romanilor, iar în Atena și Roma avea temple închinate ei. Numele grecesc era popular și în varianta sa masculină, Eirenais, care se traduce prin "oferit păcii", "dedicat păcii", "făcător de pace". Datorită pronunției sale simple pentru vorbitorii de limbă slavă, numele s-a răspândit în estul Europei, iar în România a ajuns în variantele Irina, feminine, și Irinel sau Irineu – masculin. Alte derivate ale numelui de Irina sunt şi Irinca şi Irena. În cadrul Bisericii Răsăritene, exista credinţa era că cei care primeau numele Irineus, Irinaeus erau binecuvântaţi cu pacea lui Hristos.

Ca o concluzie putem retine faptul ca, Irina a fost o printesa persana aducatoare de pace si ocrotitoare a casei casatoriei sau intr-o alta semnificatie mitologica, este fiica lui Zeus si a zeitei Themis. (Themis este în mitologia greacă zeița dreptății, este reprezentată de o femeie severă, legată la ochi, ținînd într-o mînă o balanță, iar în cealaltă o sabie. Eșarfa arată că dreptatea trebuie să se facă cu imparțialitate, balanța ar cântări toate probele și ar arăta în condițiile de imparțialitate unde este dreptatea, iar sabia arată executarea hotărârii rezultate în urma judecății).

In consonanta cu ziua de azi, avem si in sectiunea "Versuri" din acest site o poezie pe care o puteti (re)citi aici:

Frumoasa Irina-Stefan Octavian Iosif