Ziua de Ignat
Azi e Ignatul pe care foarte multi dintre noi o asociaza cu visele urate ale porcilor in noaptea premergatoare acestei sarbatori. (ma refeream la animale nu la unii dintre semenii nostri, iertata sa-mi fie confuzia creata). Porcii (iar doar de animale vorbesc) viseaza cutitul pentru ca pe 20 decembrie, în ziua de Sfantul Ignat se taie porcul pe care-l mancam de Craciun. E drept, nu la oraş, ci acolo unde se mai respectă traditia, adica la sat.
Pe 20 decembrie deci, românii care încă țin la traditii si au in dotare un astfel de specimen, sacrifica porcul pentru masa de Craciun. Acum, aici nu vreau sa va vorbesc despre procedura injunghierii, despre parlit, transat sau despre tuica fiarta, aburinda, bauta din belsug la ritualul respectiv. Tuica "stropita" cu sorici, desigur. Mi-a venit apa, pardon, tuica-n gura de pofta. Daca sunteti cuminti (si sunteti ca e Post, nu?) in sectiunea de net va voi arata o povestioara dragutza gasita. Acum redevenim seriosi. Adica punem (iar) din tuica ramasa, in cana de tabla, pe plita, punem doua linguri scuturate de zahar (nu mai mult, aviz amatorilor) si 8 boabe de piper dintre care doua sfaramate. 6 boabe pentru culoare, 2 pentru aroma si iuteala. Apoi se lasa la foc domol, de lemn uscat, pana vi se face pofta, sau sete, dupa caz. V-am dat si reteta. Gratis! Revenim la Ignat acum.
Sfântul Ignat trăia pe vremea când Iisus propovăduia oamenilor despre Împărăția Cerurilor, iar Mântuitorul l-a purtat în brațe, Sfântul devenind astfel purtător al cuvântului lui Dumnezeu la popoarele păgâne. Tradițiile populare de Sfântul Ignat spun că acesta este frate cu Moș Crăciun: astfel, se povestește că demult, Sfântul a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșu Crăciun și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi. Astfel, în această zi, fiecare trebuie să taie porcul și se spune că Sfântul Ignat li se arată porcilor, anunțându-le moartea și luându-le sufletele. Sfântul Ignat poate și vindeca bolile porcilor de-a lungul anului, pentru ca fiecare om să aibă înaintea Crăciunului un porc gras bun de tăiat. De asemenea, după unele tradiții populare, el era singurul care putea tăia porcii și cerea în schimb slănina acestora. După alte tradiții, se oprea sânge de la porc pentru vindecarea bolilor. Sau, dupa cate am citit si eu, se amesteca acel sange cu mei si se pastra pentru afumarea copiilor peste an. Si mai ziceti voi ca eu sunt CopilRau. Inteleg, porcu ' il taiati, dar cu copiii ce-ati avut? Revin... Se spune și că porcul care nu este tăiat în ziua de Ignat nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, căci el și-a visat moartea. Daca il tai insa inainte, scapi de toate astea, il iei si pe el, pe porc, pe nepregatite si toata lumea e fericita. Un porc mai putin. Tradițiile populare de Sfântul Ignat arată că această zi este numită și Crăciunul Țiganilor – căci în sate, aceștia erau cei care se ocupau cu tăierea porcilor – și încă sunt in unele zona. In alte zone pe unde am trecut era traditia ca in aceasta zi sa se taie numai porcii negri, nu am inteles si nici nu am intrebat de ce.
Cam atat despre Ignat. Dupa cum probabil ati prins ideea, concluzia este...taiati porcii de Ignat. In restul anului tratati-i ca pe niste simpli porci. (aici nu vorbeam numai de animale). Nimic mai mult, nimic mai putin. CR_dixit