Ziua Internationala a Sarutului
Ziua Internationala a Sarutului este celebrata anual pe 6 iulie, iar ideea din spatele acestei sarbatori este aceea ca oamenii sa "redescopere" placerea atingerii buzelor. Asta e ca in bancul ala cu "i se citeste pe buze", nu detaliez ca stric momentul. oi avea insa grija sa il stric mai la vale. Totusi placerea atingerii buzelor se retine in memory pentru o cauza si mai buna. V A apărut în 2006, în Marea Britanie şi, în decurs de câţiva ani, a devenit o sărbătoare internaţională.
Scopul acestei zile este de a le da o ocazie în plus îndrăgostiţilor de a fi aproape unul de celălalt, dar şi de a evidenţia varietatea de sensuri pe care le are acest gest. Este ca Ziua indragostitilor despre care am scris aici: Valentine’s Day-Mercantilism sau sentiment? . In traducere libera unora chiar le trebuie o sarbatoare nationala, internationala sau universala ca sa isi aminteasca sa iubeasca sau in cazul zilei de azi, sa sarute. Chiar si in cur, exprimat in limbaj academic, pentru ca sunt din ce in ce mai multi pupincuristi d-astia.
Expresie a afecţiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cei mai importanţi sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei, şi serotonina, ce contribuie la o stare de bine şi fericire. Adica relatie-dorinta-fericire, unde am mai auzit eu asta? La ce act, in ce piesa? De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului)si tocmai de aceea nu vedem stresati in limba decat foarte rar. Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice. Adica nu te mai mananca asa tare(prost studiu, dar in fine). Despre covid nu spune literatura de specialitate nimic, cred ca e bun si pentru ala. De dat sau de luat! Nici de pupatul in fund nu se documenteaza nicaieri, probabil ca cei avizati tin doar pentru ei placuta experienta. Spor si lor, e sarbatoarea tuturor azi.
Sarutul este o experienta placuta si intima, iar semnificatia sa este diferita in functie de zonele de pe glob. Astfel, un sarut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afectiune, respect, prietenie, noroc. Sarutul poate fi frugal, pe obraz sau pe alt tegument (body, d-ala englezesc), la alegere dupa dorinte si putinte. El poate fi adanc... infipt in expunere, sau doar respirat un pic. Sarutul poate fi carnal, sufocant, dureros sau dorit toata viata. Unii cred ca poate fi executat si cu "atisoare", nu definesc sa nu va dau idei, cu limba sau orice alte parti ale corpului avute la indemana. Sau cu mana, in semn de "la revedere si pa si pussy". Pussy, da!
Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi "Sărutul", precum şi în lucrarea monumentală "Poarta sărutului". Unii mai fac si filme cu sarut iar altii doar mai fak.... Si in pictura apare Sarutul,... in cap venindu-mi acum cel a lui Gustav Klimt din Viena intitulat cum altfel?"Sarutul". In poezie avem exemple "mii si stele faclii". Iata o mostra: "Durerea surdă a buzei arse / De tainice dorinţi, / Stinsă / Cu-mbrăţişarea tandră / A buzelor fierbinţi." Vedeti, tot la buze se refera si poetul.
Hai sa mai vorbim de alte beneficii ale sarutului. Aceasta activitate s-ar putea să nu te ajute să scapi de kilogramele în plus, dar se știe că sărutul arde aproape două-trei calorii. Iti dai seama 2-3 calorii? tre sa saruti un an incontinuu ca sa echivaleze o bere la metru. Dacă te săruți "pasional", poți arde și între șapte și douăzeci și patru de calorii pe minut! Asta e altceva, poti baga si o pizza inainte sau dupa sarut. Sau poti baga orice altceva vrei tu. S-ar putea să nu fie mult, dar este un stimulent suficient. Deci tot la stimulare se ajunge pana la urma! V-am spus eu ca o sa stric momentul? V-am zis, dar cine sa ma creada. Voi... erati ocupati cu sarutul!
Copil_Rau-dixit